bg

JITSI PICTO

Beeldbellen voor personen met een verstandelijke beperking

image

Jitsi Picto

BEELDBELLEN MET PICTOGRAMMEN

Het opstarten van een videogesprek is voor personen met een verstandelijke beperking dikwijls te moeilijk. Je moet kunnen lezen en je weg vinden in het menu van de website of app. Jitsipicto is een heel eenvoudige website waar personen met een verstandelijke beperking een videogesprek zelfstandig kunnen opstarten. Jitsi Picto kan gebruikt worden op laptop, tablet en smartphone. Eventueel kan dit in een kiosksysteem zodat de cliënt zonder toezicht kan videobellen zonder het toestel te ontregelen. Jitsipicto kan voor andere voorzieningen aangepast worden. (neem contact op voor vragen.) In Voluit vzw gebruiken we Praatplaat op dezelfde manier.

image

Praatplaat

INFORMATIEPLATFORM

Praatplaat is een luisterwebsite voor mensen met een verstandelijke beperking. Eenvoudige informatie wordt voorgelezen. Gebruik de groene schuifbalk rechts. Door een kiosksysteem kan de tablet ergens onbewaakt blijven staan zodat de bewoners op eender welk moment zelfstandig kunnen luisteren naar informatie. Praatplaat kan ook gewoon in een browser bekeken worden. Zo komt Voluit vzw tegemoet aan de vraag naar meer integratie, inclusie en deelname aan het dagelijkse leven.

image

Voluit vzw

RUIMTE VOOR IEDEREEN

Voluit vzw waardeert elke mens onvoorwaardelijk en wil eenieder via zinvolle relaties bijstaan in de zoektocht naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Wonen, werken of ontspannen, wij helpen je waar jij dat nodig vindt.

vraag en antwoord

Hoe begin ik met Jitsi Picto?

(De link naar Jitsi Picto op deze pagina is bedoeld als test. Voor versie op maat: zie contact.)
1/ De begeleider maakt een afspraak met “de contactpersoon” over een tijdstip of regelmaat.
2/ Jij start Jitsi Picto. Je contactpersoon doet dit ook of gebruikt Jitsi Meet (link onderaan) (als website op pc of app op mobiel toestel)
3/ Vorm een lang woord met drie picto's. Je contactpersoon moet ditzelfde woord invullen in zijn Jitsi Picto of Jitsi Meet. Zo maak je verbinding.
4/ DUBBELKLIK op de zwarte knop met de omslag en stuur deze link door naar de contactpersoon.
*/ Iedere voorziening die Jitsi Picto wil gebruiken krijgt een aangepaste versie van Jitsi Picto op eenvoudige vraag. (dirk.delbaere@dendries.be). Het laatste deel van “het lange woord” wordt dan gewijzigd: ipv “aaphondduifTEST” wordt dit dan “aaphondduifVOORZIENING” waarbij "test" wordt vervangen door een woord naar keuze.

Op welk toestel wordt Jitsi Picto gebruikt?

Jitsi Picto kan gebruikt worden op laptop, desktop met webcam, tablet en smartphone. Gebruik bij voorkeur Chrome.

Wat is de ideale configuratie?

In Voluit vzw gebruiken we Jitsi Picto samen met Praatplaat op android tablets in de kiosk app "Fully Kiosk Browser". Op deze manier kan de tablet zonder toezicht opgesteld worden. Bewoners kunnen niets ontregelen. Maar Jitsi Picto kan ook heel eenvoudig als website in een browser (Chrome) gestart worden op iedere computer of tablet.

agenda koppelen en andere functies?

Het uitgangspunt in Praatplaat en Jitsi Picto is dat we iedere link naar andere websites vermijden. Dit doen we heel bewust om het toestel niet te ontregelen en om niet te “verdwalen” op het internet. Elke overbodige functie en menu knop gaat eruit. Eens er contact is, kunnen ze zonder begeleider verder.

werken met aanraakscherm te moeilijk?.

We hebben een aanpassing gedaan in de software die het aanraakscherm regelt zodat personen met motorische problemen ook met het aanraakscherm kunnen werken.

Wat kost Jitsi Picto?

Jitsi Picto is gratis tijdens de Corona-crisis. Nadien vragen we een kleine bijdrage om de productiekosten te dekken.

Tutorial

Met dit instructiefilmpje vindt een bewoner de nodige uitleg om te starten met Jitsi Picto.

Jitsi Picto proberen?

icon